Biennaalikalenteri 2013

Turku Biennaalin ympärille koottu ohjelma tarjoilee monenlaisia maistiaisia näyttelyyn:

Erikoiskierroksella näyttelyvieraat pohtivat Turku Biennaalin teemaa ja sisältöä kunkin vieraan omista lähtökohdista. Näillä kerroksilla kuullaan muun muassa biennaalitaiteilijoiden mietteitä, taidekriitikon havaintoja tai burleskitähden ajatuksia. Erikoiskierroksia järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.15. Kierrokset (n. 45 min) sisältyvät museon pääsylipun hintaan.

Maksuttomilla yleisöluennoilla asiantuntija-­puheen­vuorot syventävät idylliteemaa mm. maiseman­tutkimuksen, musiikkitieteen tai taidehistoriallisen idyllin äärellä. Yleisöluennot (n. 45 min) pidetään museon pääsisäänkäynnin vieressä sijaitsevassa Factory-kokoustilassa.

Biennaalivartit

20.5. lähtien tiistaisin ja torstaisin
klo 16 joka viikko koko näyttelyn ajan.

Biennaalivartissa syvennytään näyttelyn teemaan ja yhteen teokseen viidentoista minuutin ajan. Tule yksin tai yhdessä!

Biennaalivartit Museoviikolla 13.–17.5. kaksi kertaa päivässä. Ks. www.museoviikko.fi

toukokuu

Erikoiskierros

Lauantaina 11.5 klo 12.15

Turku Biennaalin erikoiskierrosten sarjan aloittaa kuvataiteilija Suvi Aarnio, joka tunnetaan myös burleskitähti Kiki Hawaijina. Aarnio heittäytyy biennaalin teemaan pohtien vallitsevia kauneuskäsitteitä ja kehollisuutta.

Yleisöluento

Keskiviikkona 15.5 klo 17.30

Livonsaaren yhteisökylästä Simo Annala avaa biennaaliluentojen sarjan aiheella Yhteisöelämä, idylli ja utopia.

Simon yhteisöllinen matka vie Rymättylän perunapelloilta maailman ääriin ja takaisin kotinurkille Livonsaaren yhteisökylään. Miksi yhteisöllisyys kiinnosti? Tarttuiko matkalta mukaan jotain konkreettista? Miltä yhteisöelämä nyt maistuu? Tämä luento on henkilökohtainen tarina yhteisöistä ja etsimisestä.

Erikoiskierros

Lauantaina 18.5 klo 12.15

Yksityiskohtaisista, kitschiin kallellaan olevista öljyvärimaalauksistaan tunnettu biennaalitaiteilija Petri Ala-Maunus kertoo teoksistaan ja työskentelystään näyttelytilassa maalaustensa äärellä.

Erikoiskierros

Sunnuntaina 19.5. klo 12.15

Biennaalitaiteilija Elina Saloranta sekä runoilija ja kirjailija Riina Katajavuori keskustelevat Salorannan videoteoksesta Aamu, josta Katajavuori on kirjoittanut myös tekstin Aamupalan salaisuus Turku Biennaali 2013 -katalogiin. Tällä näyttelyvierailulla on mahdollista kuulla kommentteja yhdestä teoksesta, taiteilijan ja kirjailijan perspektiiveistä yhtäaikaisesti.

Yleisöluento

Keskiviikkona 22.5. klo 17.30

Kirjailija ja toimittaja Satu Rämön luennon aiheena on Absurdi Islanti. Islantilainen ideaali löytyy keskiaikaisista saagoista, puhelinluettelosta, alumiinitehtaasta, islantilaisen pankkiirin syntymäpäiväjuhlista ja Björkin takapihalta. Idylli ei ole hukassa. Se vain sattuu olemaan monessa paikassa yhtä aikaa. Kuten islantilaisilla on tapana.

Satu Rämö, 33, asuu Reykjavíkissa ja käsittelee islantilaisia ilmiöitä lehtijutuissa, blogeissa ja kirjojen sivuilla. Rämön uusin teos on islantilaisuutta ja Islantia matkailumaana käsittelevän Mondo Islanti -matkaopaskirjan uudistettu painos, joka ilmestyi maaliskuussa 2013.

Erikoiskierros

Sunnuntaina 26.5. klo 12.15

Talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu (Aalto-yliopisto, Mustarinda; taiteellis-tieteellinen voittoa tavoittelematon yhdistys) pohtii kriittisen ajattelun ja taiteen tilaa ihmiskunnan tämän hetkisessä käännekohdassa, jossa totutut maailmat ja idyllit johtavat helposti harhaan.

kesäkuu

Erikoiskierros

Lauantaina 1.6. klo 12.15

Kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Livia Hekanaho (FT, dos., lehtori) lähestyy idylliteemaa queer-tutkimuksen ja antiikintutkimuksen perspektiiveistä. Hekanaho nostaa esiin, miten idyllin, pastoraalin ja ahdistuksen paimenrunouden lajityypit ovat toimineet urbaanin ahdistuksen kääntöpuolena, ja toisaalta juuri näihin lajeihin on liittynyt voimakkaasti ajatus miesten ja nuorukaisten välisen rakkauden esittämisestä. Keitä ovat idyllien paimenet ja paimenettaret? Minkälaisia ahdistuksia idylli kenties peittää ja käsittelee?

Lasten biennaalipäivä

Lauantaina 8.6.

Turku Biennaalin lastenpäivinä juniorit pääsevät seikkailemaan idyllin maailmaan! Tarjolla on lasten omia taidekierroksia pääsylipun hintaan klo 11.30 ja 13.30 sekä idylliaiheinen maksuton taidetyöpaja klo 11–15. Perheen aikuiset voivat osallistua samaan aikaan museon yleisöopastuksille.

Taidekierrokset: Alle 12-vuotiaille sopivalla Taikkis-kierroksella tutustutaan nykytaiteen teoksiin hauskalla ja toiminnallisella tavalla. Kierroksella pääsee katsomaan, koskettamaan, haistelemaan ja kuuntelemaan taidetta.

Taidetyöpaja: Lasten idyllityöpajaan voi tulla nopeasti käväisemään tai viihtyä pidemmänkin aikaa. Työpajassa toteutetaan postikortin kokoisia pienoistaideteoksia kollaasitekniikalla.

Erikoiskierros

Sunnuntaina 9.6. klo 12.15

Yksi biennaalin kuraattoreista, tiedottaja Laura Boxberg kertoo näyttelyn teemasta, sen synnystä ja idylli-käsitteen historiasta.

Yleisöluento

Keskiviikkona 12.6. klo 17.30

Maisematutkimuksen professori Maunu Häyrynen luennoi aiheesta Idylli ja kaupunkiluonnon visuaalinen järjestys

1800-luvun julkisten kaupunkipuistojen kirjallisissa ja visuaalisissa kuvauksissa näyttäytyy uusi visuaalinen järjestys, joka levisi puistojen välityksellä koskemaan kaupunkitilaa Suomessakin. Kaupunkipuistojen perusajatuksena oli palauttaa kaupungistumisen järkyttämä tasapainotila tuomalla luonto symbolisesti takaisin kaupunkeihin. Luonto ymmärrettiin niissä maisemamaalauksen kaltaisena idyllinä, josta ympäröivä kaupunkielämä suljettiin pois tai se esittyi kehystettyinä näkyminä. Puistojen käyttäjät olivat osa niiden visuaalista järjestystä ja kaikki tätä rikkova toiminta määriteltiin häiritseväksi, kuten myös hoitamaton "villi" luonto. Puistojen tilalliset normit määriteltiin ylhäältä käsin ja ne perusteltiin yleisellä ajanmukaisuudella sekä länsieurooppalaisten suurkaupunkien esimerkeillä. Käytännössä ne, samoin kuin puistojen sijoittuminen kaupunkirakenteeseen, olivat yhteiskunnallisesti syrjiviä.Toisinaan idylli saattoi ulottua myös työväenluokkaisiin käyttäjiin paternalistisessa hengessä.

Maunu Häyrynen toimii Turun yliopiston maiseman- tutkimuksen professorina Porin yliopistokeskuksessa ja on taustaltaan taidehistorioitsija.

Erikoiskierros

Lauantaina 15.6. klo 12.15

Turku Biennaali 2013 -katalogiin Petri Ala-Maunuksen taiteesta kirjoittanut Pessi Rautio tarkastelee näyttelyä pitkän linjan taidetoimijan ominaisuudessaPessi Rautio on Taide-lehden päätoimittaja, joka on työskennellyt taidekriitikkona yli 20 vuotta.

elokuu

Erikoiskierros

Lauantaina 10.8. klo 12.15

Suomen maatalousmuseo Saran amanuenssi, etnologi Iina Wahlström kiertää näyttelyä suomalaista kesäidylliä pohtien. Millaisia ovat mielikuvien maaseutu ja kesämökki? Miten nostalgia ja nykyhetki kohtaavat?

Yleisöluento

Keskiviikkona 14.8. klo 17.30

Valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti Anni Vilkko luennoi aiheesta Nostalgian voima. Nostalgia ilmentää luovaa ja produktiivista asennetta. Taaksepäin katsominen ja kaipuu elettyyn, menetettyyn tai koskaan toteutumattomaan ovat eteenpäin suuntautuvan utooppisen halun käyttövoimaa. Nostalgia on tuntuma johonkin poissaolevaan, jonka haluamme liittää nykyisyyden osaksi ja tulevan synnyttämisen perusteiksi.

Anni Vilkko on tutkimuksissaan perehtynyt eritoten ihmisten elämänkertomuksiin, naisten elämään, kodin ja paikkojen merkityksiin sekä vanhenemiseen. Hän on työskennellyt Helsingin ja Tampereen yliopistoissa ja toimii nykyisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa erikoistutkijana iäkkäiden ihmisten asioiden, mm. asumista ja omaishoitoa koskevien kysymysten, parissa.

Taiteiden yö

Torstaina 15.8.

Taiteiden yönä Turku Biennaali houkuttelee nykytaiteen äärelle yömyöhään asti!

Taiteiden yön ohjelma torstaina 15.8.kietoutuu Turku Biennaali -näyttelyyn, joka on museossa esillä syyskuun alkuun asti. Erityisesti näyttelyn kantava teema, idylli, otetaan Taiteiden yössä vahvasti käsittelyyn.

Illan aikana kävijät voivat osallistua YKON-taiteilijaryhmän suunnittelemaan interaktiiviseen peliin näyttelytiloissa ja museon edustalla Norsuaukiolla. Turku Biennaalista löytyy yleisöä osallistavia pelipisteitä, joissa kävijä voi visioida omaa tai universaalimpaa ihannemaailmaansa ja muutenkin reagoida ympärillään olevaan näyttelyyn. YKON-peli sopii kaikenikäisille.

Taiteiden yönä museoon on 50 % alennus pääsylipuista. Museon edustalla oleva pelipiste on koko illan ajan maksuton. Aboa Vetus & Ars Nova on 15.8. auki klo 24 asti ja Taiteiden yön ohjelma alkaa klo 19. YKON-pelien lisäksi museo tarjoaa tunnin mittaisia opastuksia Turku Biennaaliin klo 19 ja 21.

Erikoiskierros

Lauantaina 17.8. klo 12.15

Taidekriitikko, kuvataiteilija, kuraattori Erkki Pirtola kommentoi, analysoi ja tulkitsee biennaali-teoksia muun muassa taidekriitikon ominaisuudessa.

Erikoiskierros

Sunnuntaina 18.8. klo 12.15

Aboa Vetus & Ars Novan amanuenssi Silja Lehtonen on yksi biennaalin kuraattoreista. Lehtonen valottaa kierroksellaan kuraattorin työtä ja kertoo Turku Biennaalin valmistelusta.

Yleisöluento

Keskiviikkona 21.8. klo 17.30

Musiikkitieteen yliopistonlehtori (FT, dosentti) Susanna Välimäki Turun yliopistosta pureutuu luennollaan aiheeseen Idylli ja eko-apokalypsi: miten nykytaide kuuntelee luontoa? Luonto on taiteen kestoaihe aina luolamaalauksista äänitaiteeseen ja joiusta hiphopiin. Nykyään luontokäsitykseemme kuuluu väistämättä tietoisuus ympäristökatastrofeista. Voiko luontoidylliä enää olla olemassa? Minkälaisia ovat 2000-luvun ekologiset utopiat? Miltä ihmisen ympäristösuhde kuulostaa, näyttää ja tuntuu nykytaiteessa – kuvassa ja äänessä?

Susanna Välimäen erikoisaloja ovat soiva nykytaide, taiteidenvälisyys ja audiovisuaalisuus. Välimäki on kirjoittanut kirjat Subject Strategies in Music: A Psychoanalytic Approach to Musical Signification (2005) ja Miten sota soi? Sotaelokuva, ääni ja musiikki (2008). Tutkimuksen lisäksi Välimäki kirjoittaa kolumneja muun muassa Rondo-lehteen ja tekee musiikkiohjelmia Yleisradiolle.

Lasten biennaalipäivä

Lauantaina 24.8. klo 11.30–15

Turku Biennaalin lastenpäivinä juniorit pääsevät seikkailemaan idyllin maailmaan! Tarjolla on lasten omia taidekierroksia pääsylipun hintaan klo 11.30 ja 13.30 sekä idylliaiheinen maksuton taidetyöpaja klo 11–15. Perheen aikuiset voivat osallistua klo 11.30 alkavalle yleisöopastukselle.

Taidekierrokset: Alle 12-vuotiaille sopivalla Taikkis-kierroksella tutustutaan nykytaiteen teoksiin hauskalla ja toiminnallisella tavalla. Kierroksella pääsee katsomaan, koskettamaan, haistelemaan ja kuuntelemaan taidetta.

Taidetyöpaja: Lasten idyllityöpajaan voi tulla nopeasti käväisemään tai viihtyä pidemmänkin aikaa. Työpajassa toteutetaan postikortin kokoisia pienoistaideteoksia kollaasitekniikalla.

Yleisöluento

Keskiviikkona 28.8. klo 17.30

Sinebrychoffin taidemuseon vs. museonjohtaja Minerva Keltanen luennoi aiheesta Et in Arcadia ego. Vanha Arkadian maakunta Kreikassa romantisoitiin jo antiikin aikana maanpäälliseksi paratiisiksi, paikaksi, jossa on turmeltumatonta luontoa ja jonka ihmiset elävät idyllisessä harmoniassa. Vanhan eurooppalaisen maalaustaiteen mestarit ovat eri aikakausina kuvanneet idyllisiä ja rauhallisia pastoraalimaisemia, joihin vain ihmisen oma kuolevaisuus onnistuu luomaan heittovarjonsa.

Minerva Keltanen asuu ja työskentelee Helsingissä ja on vanhan eurooppalaisen taiteen asiantuntija. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä sekä toimittanut ja kirjoittanut kirjoja vuodesta 1997 lähtien.

syyskuu

Biennaalin lopettajaiset

Sunnuntaina 1.9. klo 11–18

Biennaalin viimeisenä aukiolopäivänä nautitaan akvarellimaalauksesta, klassisesta musiikista ja rauhallisesta sunnuntaitunnelmasta Aula Cafen tarjoiluiden äärellä. Opastetut kierrokset näyttelyyn järjestetään tuttuun tapaan klo 12.15.

Maalattu idylli -akvarellipaja
klo 12–15

Tule kokeilemaan hetkeksi tai pidemmäksikin toviksi akvarellimaalausta kuvataiteilija (AMK) Paula Vierikon johdolla. Non stop -periaatteella toimivassa maksuttomassa työpajassa valmistetaan kasvi- ja kukka-aiheisia kortteja erilaisilla vesivärimaalaustekniikoilla. Työpaja järjestetään sään salliessa museon edustan Norsuaukiolla tai sadesäällä työpajatila-Factoryssa.

Klassista musiikkia livenä ja levyltä
klo 11–18

Aula Cafessa soi klassinen musiikki koko päivän. Musiikki-idyllin kruunaa jousiyhtye Lumo Ensemblen live-musisointi klo 13 ja 15, jolloin yhtye soittaa muun muassa Vivaldia, Mozartia ja Händelia. lumo.nettisivu.org

Erikoiskierros

Sunnuntaina 1.9. klo 12.15

Turku Biennaalin viimeisenä päivänä yksi biennaalin kuraattoreista, tutkija Eeva Holkeri kertoo näyttelystä syntyneistä yleisöreaktioista.