Viikon idylli vko 32: Lapsena tuntenut murheita en?

09Elo

Näyttelyvieraat ovat Turku Biennaalin aikana järjestäneet erilaisia tunnelmakuvia skaalalla idyllisitä idylleimpään. Tällä viikolla skaalan ääripäistä löytyvät lapsiaiheiset kortit. Toisessa kortissa Astrid Lindgrenin Melukylän lapset tanssivat reippaasti joulukuusen ympärillä ja toisessa suloiset kiharapäät keräävät kukkia kallionkielekkeellä suojelusenkelin varjeluksessa. Enkelikortin ylälaidassa lukee ”Iloiksi ja opiksi lapsille”.

Molemmat kuvat herättävät nostalgisia tunteita. Voiko idylli olla totta, vai sisältyykö sanaan haave ja tavoittamattomuus? Kaipaus menneeseen voi helposti etäännyttää todellisuudesta. Miksi lapsuutta niin usein verrataan idylliin? Emmekö enää muista miten voimakkaasti lapsena kaiken koimme?

Kahdesta pomitusta vaihtoehdosta Astrid Lindgrenin kuvaus lapsuudesta on nähty idyllisimpänä. Biennaalin teemaan sopivasti Lindgrenin kuvaus elämästä Ylätalossa, Välitalossa ja Alatalossa lienee jollain tavalla kollektiivinen pohjoismainen lapsuuden kokemus.

Ps. Nostalgia on aiheena myös etnologi Iina Wahlströmin kierroksella lauantaina 10.8. klo 12.15 sekä valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti Anni Vilkon luennolla keskiviikkona 14.8. klo 17.30. Tarkempia tietoja tapahtumista löydät Biennaalikalenterista.