Biennaalin näyttelyrakennus täydessä vauhdissa

07Tou
Valeria Montti Colque

Turku Biennaalin näyttelyrakennus Aboa Vetus & Ars Nova -museon kahdessa kerroksessa on täydessä vauhdissa tiistaina 7.5. – vain päivää ennen avajaisia. Tunnelma Ars Novan ensimmäisessä kierroksessa on tarmokas taiteilijoiden, museohenkilökunnan ja näyttelyn rakentajien singahdellessa edestakaisin huoneesta toiseen.

Ars Novan ensimmäisen kerroksen suuri huone, joka vastaanottaa museovierailijan suoraan keskiaikaisesta Aboa Vetuksesta, tuntuu johdattelevan kävijän nykytaiteen pariin pehmeällä laskulla: huoneessa on esillä sirpaleita vanhoista lasi- ja keramiikkaesineistä – samaan tyyliin kuin Aboa Vetuksen puolella. Kiertäessä näyttelyhuoneita huomaa, miten tehokkaasti eri tyylisten taiteilijoiden teokset rytmittävät toinen toisiaan: niin videoinstallaatiot kuin katosta roikkuvat helminauhatkin kantavat biennaalin teemaa idyllistä.

Taiteilija Valeria Montti Colque ahertaa näyttävän teoksensa Gold Heart Crystal Soul parissa ripustaen värikylläisiä helminauhoja kattoon vesiväriteoksensa eteen. Taiteilija aloitti teoksen työstämisen kuusi kuukautta sitten ja saapui muutama päivä sitten Turkuun biennaalia varten. Vierailu Turussa on hänen ensimmäisensä, joten aikaa kaupunkikierrokselle kiireisellä biennaalitaiteilijalla ei ole ollut, mutta kiitosta Aboa Vetus & Ars Nova saa tarjoamastaan avusta näyttelyripustuksessa. Alamaailman jumalattaren kimalteleva naamio pääsekin pian vihdoin esille, sillä Turku Biennaalin avajaisiin on aikaa enää vain vaivainen vuorokausi.