03 Syy
Turku Biennaalin purkutöitä

Turku Biennaali 2013 on päättynyt ja pakkaustyöt ovat käynnissä. Kiitos kaikille, taiteilijoille, yleisölle, yhteistyökumppaneille!

Joka toinen kesä toteutettava Turku Biennaali on Aboa Vetus & Ars Nova -museolle jatkuva prosessi, jonka jokin vaihe on aina meneillään. Turku Biennaali on myös mukaan kutsutuille taiteilijoille laaja haaste, sillä teemallisiin näyttelyihin toteutetaan uusia teoksia.

Kesän 2015 Turku Biennaalia valmistellaankin jo – mikä on seuraavan biennaalin teema ja ennen kaikkea keitä ovat seuraavat taiteilijat?

15 Elo
Petri Ala-Maunus ja teos Nightclubbing in Never-Never Land, 2013. Kuva: Jouko Järvinen.

Arvoitukselliset vuoristomaisemat toivat ylivoimaisen voiton

Aboa Vetus & Ars Nova -museon yleisö on kesän ajan saanut äänestää suosikkiteostaan Turku Biennaalissa. Voittajaksi erottautui kirkkaalla äänienemmistöllä Petri Ala-Maunus (1970) visuaalisesti ja teknisesti vaikuttavilla öljymaalauksillaan Nightclubbing in Never-Never Land, No Man's Land ja Paradise Ever After. Yleisöääniä annettiin tämänvuotisessa Turku Biennaalissa ennätykselliset 716 kappaletta, joista 292 eli peräti 41% Petri Ala-Maunuksen teoksille. Toiseksi eniten ääniä sai Katarina Reuterin maalaussarja Maailman rajat (121 ääntä) ja kolmanneksi sijoittui tanskalainen taiteilijakaksikko Mom&Jerry provokatiivisella Can you handle the truth -installaatiollaan (61 ääntä). Yleisöäänestyksen voittaja vastaanottaa 1 000 euron palkinnon.

Ala-Maunuksen maalaukset ovat koskettaneet monia näyttelyvieraita hyvin henkilökohtaisesti. Ne nielevät katsojan utopistiseen maailmaansa, joka on perustavalla tavalla toinen kuin tämä meitä ympäröivä todellisuus. Useat Turku Biennaalin kävijät ovat löytäneet maalauksista meditatiivisen tilan, jossa voi viipyillä tunteiden noustessa esiin.

Som om jag var viktlös och utan krav och sorger. (Kuin olisin painoton ja ilman pakotteita sekä surua.)
Mielikuvitusrikas, vaikuttava, erilainen, tuntuu sielussa.
Konstverk att finna i. (Taideteos, josta voi ”löytää itsensä”.)
Breathtaking. Felt like I had fallen into a dream world of beauty and horror.
TAJUNNAN RÄJÄYTTÄJÄ!

Ala-Maunuksen teosten taidokkuus ja harkittu huolellinen kokonaisuus näkyvät myös yleisön näkökulmien monipuolisuudessa. Toisaalta teokset koskettavat syvästi henkisellä tasolla ja toisaalta niiden toteutustapa, tekniikka ja maalaustaiteen traditioon kiinnittyminen puhuttavat kävijöitä.

Öljyvärimaalauksen tradition, maisemamaalausperinteen uudelleenarvioiva, postmoderni lähestymistapa. Kitschin tarkastelua ja rajanvetoa.
Yhtä aikaa vaativa, väkevä, kevyt,” vanhanaikaisesti taidokas”, iätön eikä yritä olla enempää kuin on.
Lisäarvo perinteiselle kitchtaiteelle.
En ole ennen nähnyt mitään niin kaunista. Värejä käytetty upealla tavalla.
Upea väritekniikka, ymmärrettävä. Tuo mielikuvia meren uumenista tulivuoren purkaukseen…
Sekä tekniikaltaan että taiteelliselta tasoltaan huippu! Teosta voi katsella pitkään. Se on kaunis ja voimakas.
Perinteisemmän visuaalisesta taiteesta inspiraationsa saavan ihmisen ykkösvalinta! Upeaa värinkäyttöä ja vapaus omalle mielikuvitukselle.

Teokset saavat kiitosta myös helposti lähestyttävyydestään ja ymmärrettävyydestään.

Vaikuttava mielenmaisema esitetty ymmärrettävästi.
Ei vaadi selittelyjä (päinvastoin kuin moni muu näyttelyn työ).
Taidonnäyte, helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä, satumainen ja utopistinen, idyllin ilmentyminen.
Kerroksellisia, kauniita, unenomaisia töitä. Ensimmäinen taideteos, josta sekä minä että poikaystävä pidimme.

Petri Ala-Maunus asuu ja työskentelee Tampereella. Hänen työskentelyssään yhdistyvät huolellinen, työläs ja tinkimätön sivellintyö rentoon ja humoristiseenkin asenteeseen. Hän ei kaihda käyttää teoksissaan kitschiin linkittyvää kuvastoa, kuten auringonlaskuja ja paratiisimaisemia. Ala-Maunus on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa museokokoelmissa.

14 Elo

Taiteiden yön ohjelma torstaina 15.8. Aboa Vetus & Ars Nova -museossa kietoutuu Turku Biennaaliin ja sen teemaan, idylliin. Museo on avoinna klo 24 saakka ja pääsyliput ovat puoleen hintaan klo 16 alkaen. Taiteiden yön ohjelma alkaa klo 19.

Turku Biennaalin yleisö on kesän ajan saanut äänestää suosikkiteostaan. Äänestyksen voittaja julkistetaan torstaina 15.8. Yleisön valloittanut taiteilija saapuu mukaan Taiteiden yön erikoiskierroksille Turku Biennaaliin klo 19 ja 21. Opastukset näyttelyyn ovat tunnin mittaisia ja ne sisältyvät pääsylipun hintaan.

Museon näyttelytiloissa voi Taiteiden yönä pelata YKON-taiteilijaryhmän suunnittelemilla pelipisteillä. Pelipisteet sopivat kaikenikäisille ja niillä voi visioida ihannemaailmaa tai reagoidan ympärillään olevaan näyttelyyn. YKON on kansainvälinen taiteilijaryhmä. Sen kehittämän pelin päätavoitteena on herätellä utopistisia haaveita ja ennakkoluulottomia ideoita tulevaisuuden paremmasta maailmasta. Peliin voi osallistua pääsylipun hinnalla.

09 Elo

Näyttelyvieraat ovat Turku Biennaalin aikana järjestäneet erilaisia tunnelmakuvia skaalalla idyllisitä idylleimpään. Tällä viikolla skaalan ääripäistä löytyvät lapsiaiheiset kortit. Toisessa kortissa Astrid Lindgrenin Melukylän lapset tanssivat reippaasti joulukuusen ympärillä ja toisessa suloiset kiharapäät keräävät kukkia kallionkielekkeellä suojelusenkelin varjeluksessa. Enkelikortin ylälaidassa lukee ”Iloiksi ja opiksi lapsille”.

Molemmat kuvat herättävät nostalgisia tunteita. Voiko idylli olla totta, vai sisältyykö sanaan haave ja tavoittamattomuus? Kaipaus menneeseen voi helposti etäännyttää todellisuudesta. Miksi lapsuutta niin usein verrataan idylliin? Emmekö enää muista miten voimakkaasti lapsena kaiken koimme?

Kahdesta pomitusta vaihtoehdosta Astrid Lindgrenin kuvaus lapsuudesta on nähty idyllisimpänä. Biennaalin teemaan sopivasti Lindgrenin kuvaus elämästä Ylätalossa, Välitalossa ja Alatalossa lienee jollain tavalla kollektiivinen pohjoismainen lapsuuden kokemus.

Ps. Nostalgia on aiheena myös etnologi Iina Wahlströmin kierroksella lauantaina 10.8. klo 12.15 sekä valtiotieteiden tohtori ja sosiaalipolitiikan dosentti Anni Vilkon luennolla keskiviikkona 14.8. klo 17.30. Tarkempia tietoja tapahtumista löydät Biennaalikalenterista.

02 Elo

Kesän helteiden taittuessa elokuun alun viileyteen on Turku Biennaaliin oheisohjelmakin jälleen aktivioitunut. Vilkkaimman oheisohjelman jäätyä kesälomille heinäkuun ajaksi, ovat Biennaalivarttien miniopastukset pitäneet oheisohjelman liekkiä palamassa. Nyt kuitenkin on taas aika toivottaa tervetulleiksi myös touko- ja kesäkuulta tutut erikoiskierrokset ja yleisöluennot sekä koko perheen tapahtumat Taiteiden yö ja Lasten biennaalipäivä!

Museon yleisöopastukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ovat houkutelleet läpi kesän väkeä tutustumaan sekä museoalueen kiehtovaan keskiaikaan Aboa Vetuksessa että Turku Biennaaliin, joka on esillä Ars Novan kahdessa kerroksessa sekä Omatila-galleriassa. Turku Biennaaliin kantava teema, idylli, otettiin käsittelyyn jo keväällä sekä alkukesästä näyttelyn monipuolisessa oheisohjelmassa, joka tarjosi eri alan asiantuntijoiden pitämiä erikoiskierroksia ja yleisöluentoja.

Myös Idyllihuoneeksi valjastetun Omatila-gallerian Idylliskaala tuntuu tavoittaneen väen viikko toisensa jälkeen. Viikolla 31 skaalalla roikkuivat vanhat tutut kortit – niin erittäin idyllisiksi koetut maisemakortit että esim. avioparin sormustettuja käsiä esittävä kortti, kuin myös hieman vähemmän idyllisiksi koetut kortit talvimaisemasta. Onkin ollut ilo seurata sekä hiljaista keskustelua idyllistä korttien muodossa että nauttia kasvokkain tapahtuvasta dialogista yleisöopastuksilla ja Biennaalivarteilla kävijöiden omasta idyllistä. Vaikuttaisi, että monille kävijöille on tehnyt hyvää saada oma äänensä kuuluviin, ja monet Turku Biennaaliin teoksista ovatkin inspiroineet kävijöitä pitkiinkiin keskusteluihin oppaan kanssa, mutta toisaalta idylli on myös hämmentänyt. ”Mikä on idylli?” ja ”Voitko vähän tarkemmin selittää näyttelyn teeman?” ovat kaksi opastuksilla kesän mittaan kuultua vakiokysymystä. Aina idylli ei ole löytynyt edes näyttelyn avulla, mikä toivottavasti vain kannustaa kävijöitä jatkamaan oman idyllinsä etsintää.

Jo ensi viikolla starttaava elokuinen oheisohjelma antaa kävijöille taas mahdollisuuden avartaa käsityksiään sekä pohjoismaisesta nykytaiteesta yleisesti että idyllistä. Aboa Vetus & Ars Nova on kutsunut vieraakseen asiantuntijoita niin museoalalta, valtiotieteestä ja musiikkitieteestä kuin taidekriitikonkin roolissa työskenteleviä. Yleisöluennot ovat museossa aina maksuttomia ja erikoiskierroksillekin on jokainen tervetullut pääsylipun hinnalla.

Tervetuloa!

Sivut

Tilaa syöte Front page feed

YHTEISTYÖSSÄ